Jumaat, 18 Januari 2013

Dari Raudah ke Assakinah

Assalamualaikum.....

Pada tanggal 17 Januari ladang assakinah menerima penjantan baru Baka Boer dari Raudah Biotech farm...

Penjantan ini berusia lingkungan 1 tahun setengah.Hasil pembiakan AI dari Raudah farm dan juga dari keturunan Bravo.

Menurut apa yg saya tahu Bravo ini merupakan anak kepada Cyclone dan Cyclone ini adalah baka boer yg mendapat tempat kedua of World Show 2005.

Pihak ladang assakinah amat berterima kasih atas kerjasama dari pihak Ar Raudah Biotech farm kerana dapat menjual baka yg baik untuk kami.

Di sini saya snap sedikit sebanyak gambar penjantan baru kami...Nama blom ade...panggil jantan cukup lah...



Dr periksa gigi dulu..

Selamat tinggal Dr...

Pemandangan di Raudah...mcm tempat main golf

Sudah sampai destinasi...


 Tu dia...


Masih homesick...tak mau pindah..

Ini dia penjantan baru...selamat datang..

Wassalam,
Mohd


5 ulasan:

Zainal Anuar Ruslan berkata...

salam tuan. berapa kg pejantan ni? fullblood ke? berapa RM? hehe, sori, banyak tanya. nak masukkan darah boer dalam ternakan kambing saya. nak jadikan dia maternal buck. memandangkan ar raudah buat pembakaan dengan cuaca kita, daya tahan dia lebih tinggi dari yang import.

jemput singgah blog saya, tajuk artikel, Peluang dan Halangan Projek Ternakan Kambing

Ladang Assakinah berkata...

Salam...

Penjantan ni berat 55kg...Local breed Fullblood..
Genetik Bravo...kalau nak cari penjantan buleh ke raudhah...banyak lagi yg nak dijual....

saya ade 5 induk jamnapari yg hendak dijual...dah 1 atau 2 kali beranak..lumsum RM3300..

Kalau nak anak2 pun ade...singgah laa ke ladang..

Zainal Anuar Ruslan berkata...

Salam tuan.

owh, fullblood, tapi mungkin disebabkan faktor cuaca, boer ni tak dapat perform seperti negara asal. tapi not bad la 55 kg. ada yang lagi berat tak?

saya keje di sarawak, tak dapat la nak bejalan singgah kandang selalu, tapi insya Allah, kalo halatuju sama, tak ke mana, jumpa gak nanti. hehe

ahmad albab berkata...

Salam. Klu seekor pejantan boer fb hrga sekitar bpe ye? Klu anak boer lak bpe rm?

ahmad albab berkata...

Salam. Klu seekor pejantan boer fb hrga sekitar bpe ye? Klu anak boer lak bpe rm?